Project Location
Jackson Hole, Wyoming

Architecture Firm
Pearson Design Group
102 N. Broadway Ave.
Bozeman, MT 59715

2015 Merit Award

JH Modern

The client’s desire was to embrace the views of the Tetons, engage with the spectacular surrounding landscape, and utilize a Modern Regional Esthetic but not encourage a typical Western log cabin. Contemporary lines with raw rustic materials and a sculptural butterfly roof are used to define the main living spaces, opening to the views of the Tetons to the West, and down valley to the East, two drastically dynamic yet different view experiences.

jh_modern_awards_page_secondary1

The butterfly roof creates an outdoor room at the entry with a sitting area and fireplace to embrace the outdoor lifestyle of the clients, large sliding barn doors add wind protection from the Southwest. The elevational feature of the butterfly roof is reflected in the floor plan with the main living space oriented to the larger more dramatic views of the Tetons and the more intimate spaces to the softer down valley views. The house is located just to the edge of a ridge on 5.5 acres of sloping topography.

jh_modern_awards_page_secondary2

The floor plan takes advantage of the site and is stepped in a split‐level configuration to utilize the solar orientation, views and topography by stacking the bedrooms, two up (including the master) and two down on along the south axis of the house all the while keeping the West to East view delineation. The utilitarian spaces of garage and mechanical room are on the lower level and tucked into the hillside to keep their distraction to a minimum. The materials draw inspiration from the surrounding landscape; natural steel detailing elements contrasts with the weathered silver‐grey reclaimed snow fence, the board form concrete emphasizes the textual juxtaposition of the materials.

jh_modern_awards_page_secondary3

Black walnut doors and cabinets throughout the interior spaces along with the natural concrete floors, with wood “carpet” inlays, neutral plaster walls, and silver‐grey wood paneling on the central “spine”, reflect a more refined interior space. A geothermal system is used to provide both heating and cooling via in‐floor radiant tubing. Triple pane glazing and super insulation in the ceiling and walls, along with the East to West plan orientation, creates a year‐long comfortable and efficient living environment.

Comments are closed.