Honor Award winner 2020 Montana AIA

Design Team Member(s)
Maria Chesnut, Consultant – Structural Engineer, Morrison-Maierle Inc.Ryan Schumacher, Architecture Team – Project Architect, MMW Architects
Project Description:
Located on a wooded lot adjacent to Grant Creek in Missoula, this new home meets the lifestyle goals of a young, active family. The owners, who travel to Chamonix, France, yearly to ski, aspired for a clean modern farmhouse/Scandinavian design, yet also wanted the organic, imperfect old-world charm inherent in European architecture. The crisp material palette and simple architectural forms organized around an outdoor courtyard provide the right mood and setting for the family’s casual lifestyle. In fair weather, a 24’ wide movable glass wall opens to connect the interior to a patio contained within the u-shape of the home. The design includes a ventilated gear room for a plethora of skis and hockey equipment, a garden harvest and canning room, copious storage for boats and river gear, a future ceramics workshop and a private guest suite over the garage. To meet the family’s love of water, a combo spa/resistance pool is right outside the master suite; additionally, an area graded for a hockey rink in the front yard makes the home a winter hub for all neighborhood families. Finally, due to yellowjacket issues in late summer, the owners requested a protected space for outdoor dining. Three bays in the front porch are designed with automated screens for enclosure. The screens are invisible in the trim when retracted. Should high winds occur, they retract automatically. From the living room, outdoor patio, and master suite, the sounds of the creek are ever present during spring and summer. The passage of light throughout the house over the course of the day sets the mood in the various spaces. Once construction was complete, the owners reinstalled their tree platform and zip line.

Program Requirements:
• Site 48,540 sf • Basement 758 sf • First Floor 3,033 sf • Second Floor 664 sf • Garage 1,373 sf • Total 6,614 sf • 4 bedrooms • 4 ½ bathrooms • Living w/ fireplace, office, dining, kitchen, pantry, laundry, pool storage • 3 car garage plus boat storage bay • Attached mudroom, gear room, plant room • Pool & patio • Basement family room and overflow guest suite

Sustainability Goals:
• Durable, timeless materials • Better than code insulation • Solar panels (installed after photos taken) • LED lighting throughout • Radiant in-floor heating with highly efficient boiler • Low-energy heat recovery ventilator • Low-energy industrial fan circulates air throughout the vaulted space to reduce stratification

Design Solutions:
• Reused the existing foundation of an old 1970’s ranch home • Reused some of the brick from the old home as wall finish at piano and as flooring in plant room • 24’ wide sliding glass door expands the living room out into the courtyard visually as well as physically • The living space is enhanced by windows on all sides that bring in daylight from multiple directions • A whitewash was applied to the wood ceiling giving the interior a more harmonious look and allowing the use of less expensive pine ceiling planks. • The wood plank hallway walls have mitered corners and doors stained to match for a seamless look and to add an organic feel to the otherwise crisp white feel of the home

Comments are closed.